Publicaciones


Publicaciones incluidas en el SCI y correspondientes a 2018 – 2023

Título: Shotgun Proteomics Analysis, Functional Networks, and Peptide Biomarkers for Seafood-Originating Biogenic-Amine-Producing Bacteria

Autor(es): Ana González Abril, Pilar Calo-Mata*, Karola Böhme, Tomás G. Villa, Jorge Barros-Velázquez, Manuel Pazos, Mónica Carrera*

Fuente: International Journal of Molecular Sciences, 24 (9):7704.

DOI:

Fecha de publicación: 2023.

Índice de impacto: 6.208.


Título: Identifying natural bioactive peptides from the common octopus

(Octopus vulgaris Cuvier, 1797) skin mucus by-products using proteogenomic

Analysis.

Autor(es): Sara Pérez-Polo, Md Abdus Shukur Imran, Sonia Dios, Jaime Pérez,

Lorena Barros, Mónica Carrera *, Camino Gestal *.

Fuente: International Journal of Molecular Sciences, 24 (8): 7145.

DOI:

Fecha de publicación: 2023.

Índice de impacto: 6.208.


Título: Insights into Common Octopus (Octopus vulgaris) Ink Proteome and

Bioactive Peptides Using Proteomic Approaches

Autor(es): Md Abdus Shukur Imran, Mónica Carrera, Sara Pérez-Polo, Jaime

Pérez, Lorena Barros, Sonia Dios, Camino Gestal

Fuente: Marine Drugs, 21 (4): 206.

DOI:

Fecha de publicación: 2023.

Índice de impacto: 6.085.


Título: Gut microbiome proteomics in food allergies

Autor(es): Ana G. Abril, Mónica Carrera, Ángeles Sánchez-Pérez, Tomás G. Villa

Fuente: International Journal of Molecular Sciences, 24 (3): 2234.

DOI:

Fecha de publicación: 2023.

Índice de impacto: 6.208.


Título: Enhancement of lipid stability and acceptability of canned seafood by addition of natural antioxidant compounds to the packing medium. A review.

Autor(es): Aubourg, S. P.

Fuente: Antioxidants, 12, 245.

DOI:

Fecha de publicación: 2023.

Índice de impacto:


Título: Effect of rigor stage and pressurisation on lipid damage, total volatile amine formation and autolysis development in chilled palm ruff.

Autor(es): Malga, J. M., Roco, T., Silva, A., Tabilo-Munizaga, G., Pérez-Won, M., Aubourg, S. P.

Fuente: Foods, 12, 799.

DOI:

Fecha de publicación: 2023.

Índice de impacto:


Título: Enzymatic synthesis process of EPA- and DHA-enriched struc-tured acylglycerols at the sn-2 position starting from commercial salmon oil and concentrated by response surface methodology under supercritical conditions.

Autor(es): Dovale-Rosabal, G., Espinosa, A., Rodriguez, A.,* Barriga, A., Palomino-Calderón, A., Aubourg, S. P.*

Fuente: Processes, 11, 537.

DOI:

Fecha de publicación: 2023.

Índice de impacto:


Título: Antioxidant and antimicrobial effect of biodegradable films containing  pitaya (Stenocereus thurberi) extracts during the refrigerated storage of fish.

Autor(es): Castro-Enríquez, D., Miranda, J. M., Trigo, M., Rodríguez-Félix, F., Aubourg, S. P.*, Barros-Velázquez, J.

Fuente: Antioxidants, 12, 544.

DOI:

Fecha de publicación: 2023.

Índice de impacto:


Título: Chemical–structural identification of crude gelatin from jellyfish (Stomolophus meleagris) and evaluation of its potential biological activity.

Autor(es): Esparza-Espinoza, D. M., Santacruz-Ortega, H. C., Plascencia-Jatomea, M., Aubourg, S. P., Salazar-Leyva, J. A., Rodríguez-Felix, F., Ezquerra-Brauer, J. M.*

Fuente: Fishes, 8, 246.

DOI:

Fecha de publicación: 2023.

Índice de impacto:


Título: Effect of previous frozen storage and coating  medium on  the essential macroelement and trace element content of canned mackerel.

Autor(es): Prego, R., Cobelo-García, A., Martínez, B., Aubourg, S. P.

Fuente: Foods, 12, 2289.

DOI:

Fecha de publicación: 2023.

Índice de impacto:


Título: Enhancement of lipid stability of frozen fish by octopus-waste glazing

Autor(es): Méndez, L., Zhang, B., Aubourg, S. P

Fuente: Foods, 12, 2298.

DOI:

Fecha de publicación: 2023.

Índice de impacto:


Título: Optimisation of Low-Toxicity Solvent Employment for Total Lipid and Tocopherol Compound Extraction from Patagonian Squid By-Products.

Autor(es): Rodríguez, A.; Trigo, M.; Aubourg, S.P.; Medina, I.

Fuente: Foods 12, 504.

DOI: https://doi.org/10.3390/foods12030504.

Fecha de publicación: 2023.

Índice de impacto:


Título: Rapid Proteomic Characterization of Bacteriocin-Producing Enterococcus

faecium Strains from Foodstuffs.

Autor(es): Marcos Quintela-Baluja, Kelly Jobling, David W Graham, Shamas

Tabraiz, Burhan Shamurad, Mohamed Alnakip, Karola Böhme, Jorge

Barros-Velázquez, Mónica Carrera, Pilar Calo-Mata.

Fuente: International Journal of Molecular Sciences, 23 (22), 13830.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto: 6.208.


Título: Proteomics characterization of food-derived bioactive peptides with anti-allergic and anti-inflammatory properties.

Autor(es): Ana G. Abril, Manuel Pazos, Tomás G. Villa, Pilar Calo-Mata, Jorge Barros-Velázquez, Mónica Carrera*.

Fuente: Nutrients, 14 (20), 4400.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto: 6.706.


Título: The role of the gallbladder, the intestinal barrier and the gut microbiota in the development of food allergies and other disorders.

Autor(es): Ana G. Abril, Tomás G. Villa, Ángeles Sánchez-Pérez, Vicente Notario, Mónica Carrera.

Fuente: International Journal of Molecular Sciences, 23 (22), 14333.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto: 6.208.


Título: Proteomic Characterization of Virulence Factors and Related Proteins

in Enterococcus strains from Dairy and Fermented Food Products.

Autor(es): Ana G. Abril, Marcos Quintela-Baluja, Tomás G. Villa, Pilar

Calo-Mata, Jorge Barros-Velázquez, Mónica Carrera .

Fuente: International Journal of Molecular Sciences, 23 (18), 10971.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto: 6.208.


Título: The use of bacteriophages in biotechnology and recent insights into proteomics.

Autor(es): Ana G. Abril, Mónica Carrera, Vicente Notario, Ángeles Sánchez-Pérez and Tomás G. Villa.

Fuente: Antibiotics, 11 (5), 653.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto: 5.222.


Título: Tandem mass tagging (TMT) reveals tissue-specific proteome of L4 larvae of Anisakis simplex s. s. – enzymes of energy and/or carbohydrate metabolism as potential drug targets in anisakiasis.

Autor(es): Robert Stryiński *, Jesús Mateos, Mónica Carrera*, Jan Paweł Jastrzębski, Iwona Bogacka, and Elżbieta Łopieńska-Biernat*.

Fuente: International Journal of Molecular Sciences, 23 (8), 4336.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto: 6.208.


Título: Analysis of changes in the proteomic profile of porcine corpus luteum during different stages of the oestrous cycle: effects of PPAR gamma ligands.

Autor(es): Zuzanna Kunicka, Karol Mierzejewski, Aleksandra Kurzyńska, Robert Stryiński, Jesús Mateos, Mónica Carrera, Monika Golubska and Iwona Bogacka.

Fuente: Reproduction Fertility and Development, 34 (11), 776-788.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto: 2.311.


Título: Antimicrobial and antioxidant effect of lyophilized Fucus spiralis addition on gelatin film during refrigerated storage of mackerel.

Autor(es): Trigo, M., Nozal, P. Miranda, J. M., Aubourg, S. P.* and Barros-Velázquez, J.

Fuente: Food Control, 131: 108416.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto:


Título: Preservative effect on canned mackerel (Scomber colias) lipids by addition of octopus (Octopus vulgaris) cooking liquor in the packaging medium.

Autor(es): Malga, J. M., Trigo, M., Martínez, B. and Aubourg, S. P.*

Fuente: Molecules, 27 (3), 739.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto:


Título: Antimicrobial activity of red alga flour (Gelidium sp.) and its effect on quality retention of Scomber scombrus during refrigerated storage.

Autor(es): Miranda, J. M., Trigo, M., Barros-Velázquez, J., Aubourg, S. P.*

Fuente: Foods, 11, 904.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto:


Título: Effect of alga flour extract on lipid damage evolution in heated fish muscle system.

Autor(es): Barbosa, R. G., Trigo, M., Zhang, B., Aubourg, S. P.*

Fuente: Antioxidants, 11: 807.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto:


Título: Evolution of lipid damage and volatile amine content in Patagonian squid (Doryteuthis gahi) by-products during frozen storage.

Autor(es): Aubourg, S. P.*, Trigo, M., González, Mª J., Lois, S., Medina, I.

Fuente: International Journal of Food Science and Technology, 57, 5409–5418.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto:


Título: The effect of different freshness of raw material on lipid quality and sensory acceptance of canned sardines.

Autor(es): Reblová, Z., Aubourg, S. P.*, Pokorný, J.

Fuente: Foods, 11, 1987.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto:


Título: Comparative study of bioactive lipid extraction from squid (Doryteuthis gahi) by-products by green solvents.

Autor(es): Aubourg, S. P.*, Trigo, M., González, Mª J., Lois, S., Medina, I.

Fuente: Foods, 11, 2188.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto:


Título: Low-temperature vacuum permeation of sodium tripolyphosphate and treahalose suppresses the denaturation of myobibrillar proteins in peeled shrimp (Litopenaeus vannamei) during frozen tsorage.

Autor(es): Du, Q., Fang, C., Qi, H., Benjakul, S., Aubourg, S. P., Zhang, B.*

Fuente: Frontiers in Nutrition, 1012864.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto:


Título: Antioxidant effect of octopus by-products in canned horse mackerel (Trachurus trachurus) previously subjected to different frozen storage times.

Autor(es): Méndez, L., Trigo, M., Zhang, B., Aubourg, S. P

Fuente: Antioxidants, 11, 2091.

DOI:

Fecha de publicación: 2002.

Índice de impacto:


Título: Effect of previous frozen storage, packing medium and sterilisation on fatty acid composition of canned mackerel (Scomber scombrus).

Autor(es): Prego, R., Trigo, M., Martínez, B., Aubourg, S. P.*

Fuente: Marine Drugs, 20, 666.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto:


Título: Cold-induced denaturation of muscle proteins in hairtail (Trichiurus lepturus) during storage: Physicochemical and label-free based proteomics analyses.

Autor(es): Shui, S., Yan, H., Tu, C., Benjakul, S., Aubourg, S. P., Zhang, B.*

Fuente: Food Chemistry, X 16, 100479.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto:


Título: Effect of structured phenolic lipids with EPA/DHA and gallic acid against metabolic associated fatty liver disease (MAFLD) in mice.

Autor(es): Dovale-Rosabal, G., Espinosa, A., Rodriguez, A.,* Barriga, A., Palomino-Calderón, A., Romero, N., Hernán Troncoso, R., Aubourg, S. P.*

Fuente: Molecules, 27, 7702.

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto:


Título: Lipidic compounds from the muscle of white shrimp (Litopenaeus vannamei): chemical structure and effect on the proliferation and morphology of human cancer cell lines.

Autor(es): Sandra Carolina De La Reè-Rodríguez, Carmen María López-Saiz, Josafat Marina Ezquerra-Brauer, Hisila del Carmen Santacruz-Ortega, Maribel Plascencia-Jatomea, Martin Samuel Hernández-Zazueta, Edgar Sandoval-Petris, Oliviert Martínez-Cruz, Gloria Yepiz-Plascencia, Isabel Medina-Méndez.

Fuente: Food Sci. Technol, Campinas, 42, e86822.

DOI: https://doi.org/10.1590/fst.86822.

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto: 1.718.


Título: The Potential Impacts by the Invasion of Insects Reared to Feed Livestock and Pet Animals in Europe and Other Regions: A Critical Review.

Autor(es): Lourenço F, Calado R, Medina I, Ameixa OMCC.

Fuente: Sustainability. 14(10):6361.

DOI: https://doi.org/10.3390/su14106361.

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto: 3.251.


Título: Predicted warming intensifies the negative effects of nutrient increase on tropical seagrass: A physiological and fatty acid approach.

Autor(es): Beca-Carretero, Pedro; Azcárate-García, Tomás; Teichberg, Mirta; Patra, Priyanka; Feroce, Farhan; González, M. Jesús; Medina, Isabel; Winters, Gidon

Fuente: Ecological Indicators 142: 109184

DOI: DOI10.1016/j.ecolind.2022.109184

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto: 6.26.


Título: Fiber-like action of D-fagomine on the gut microbiota and body weight of healthy rats.

Autor(es): Sara Ramos-Romero, Julia Ponomarenko, Susana Amézqueta, Mercè Hereu, Bernat Miralles-Pérez, Marta Romeu, Lucía Méndez, Isabel Medina, Josep Lluís Torres.

Fuente: Nutrients-1952757

DOI:

Fecha de publicación: 2022.

Índice de impacto: 5.719.


Título: Proteomics and Food Analysis: Principles, Techniques, and Applications.

Autor(es): Mónica Carrera.

Fuente: Foods, 10 (11), 2538.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto: 5.561.


Título: Proteomic characterization of antibiotic resistance in Listeria and production of antimicrobial and virulence factors.

Autor(es): Ana González Abril, Mónica Carrera*, Karola Böhme, Jorge Barros-Velázquez, Pilar Calo-Mata, Angeles Sánchez-Pérez, Tomás González Villa*.

Fuente: International Journal of Molecular Sciences, 22, 8141.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto: 6.208.


Título: A complex proteomic response of a parasitic nematode Anisakis simplex s.s.

to Escherichia coli lipopolysaccharide.

Autor(es): Karol Mierzejewski*; Robert Stryiński; Elżbieta Łopieńska-Biernat; Jesús Mateos; Iwona Bogacka; Mónica Carrera*.

Fuente: Molecular and Cellular Proteomics, 20, 1-17.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto: 7.381.


Título: Proteomic characterization of bacteriophage peptides from mastitis producer Staphylococcus aureus by LC-ESI-MS/MS and the bacteriophage phylogenomic analysis.

Autor(es): Ana González Abril, Mónica Carrera*, Karola Böhme, Jorge Barros-Velázquez, Benito Cañas, José Luis Rodríguez Rama, Tomás González Villa, Pilar Calo-Mata*.

Fuente: Foods, 10, 799.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto: 5.561.


Título: Proteomic analysis and biochemical alterations in marine mussel gills after exposure to the organophosphate flame retardant TDCPP.

Autor(es): Paula Sánchez-Marín, Leticia Vidal-Liñán, Laura Emilia Fernández-González, Rosa Montes, Rosario Rodil, José Benito Quintana, Mónica Carrera, Jesús Mateos, Angel P. Diz and Ricardo Beiras.

Fuente: Aquatic Toxicology, 230, 1-15.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto: 5.202.


Título: Impact of prior high-pressure processing on lipid damage and volatile amines formation in mackerel muscle subjected to frozen storage and canning.

Autor(es): Prego, R., Fidalgo, L. G., Saraiva, J. A., Vázquez, M. and Aubourg, S. P.

Fuente: LWT-Food Science and Technology. 135: 109957.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: Kappa-carrageenan and its oligosaccharides maintain the physicochenmical properties of myofibrillarproteins in shrimp mud (Xua-Hua) during frozen storage.

Autor(es): Shui, S. S., Qi, H., Shaimaa, H., Aubourg, S. P., and Zhang, B.

Fuente: Journal of Food Science 86: 140-148.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: Acylglycerols synthesis including EPA and DHA from rainbow trout belly flap (Oncorhynchus mykiss) oil and caprylic acid catalyzed by Thermomyces lanuginosus) lipase under supercritical carbon dioxide.

Autor(es): Pando, Mª E., Rodríguez, A.*, Valenzuela, Mª A., Berríos, Mª M., Rivera, M., Romero, N., Barriga, A., and Aubourg, S. P.

Fuente: European Food Research Technology 247: 499-511.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: Effect of high-pressure processing and frozen storage prior to canning on the content of essential and toxic elements in mackerel.

Autor(es): Prego, R., Martínez, B., Cobelo-García, A., and Aubourg, S. P.

Fuente: Food and Bioprocess Technology. 14: 1555-1565.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: Synthesis of EPA- and DHA-enriched structured acylglycerols at the sn-2 position starting from commercial salmon oil by enzymatic lipase catalysis under supercritical conditions.

Autor(es): Dovale-Rosabal, G., Rodriguez, A.,* Espinosa, A., Barriga, A. and Aubourg, S. P.

Fuente: Molecules 26: 3094.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: The differences of muscle proteins between neon flying squid (Ommastrephes bartramii) and jumbo squid (Dosidicus gigas) mantles via physicochemical and proteomic analyses.

Autor(es): Shui, S.-s., Yao, H., Jiang, Z.-d., Benjakul, S., Aubourg, S. P. and Zhang, B.

Fuente: Food Chemistry 364: 130374.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: Preservative effect of aqueous and ethanolic extracts of the macroalga Bifurcaria bifurcata on the quality of chilled hake (Merluccius merluccius).

Autor(es): Miranda, J. M., Zhang, B., Barros-Velázquez, J. and Aubourg, S. P.

Fuente: Molecules 26: 3774.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: Protective effect of red algae (Rhodophyta) extracts on essential dietary components of heat-treated salmon.

Autor(es): Ortiz, J.*, Aguilera, J. M., Flores, M.*, Lemus-Mondaca, R., Larrazabal, Mª J., Miranda, J. M., and Aubourg, S. P.

Fuente: Antioxidants. 10: 1108.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: Label-free proteomic analysis revealed the mechanisms of protein oxidation induced by hydroxyl radicals in whiteleg shrimp (Litopenaeus vannamei) muscle.

Autor(es): Lin, H. M., Qi, X. E., Shui, S. S., Benjakul, S., Aubourg, S. P., and Zhang, B.

Fuente: Food Function, 12: 4337-4348.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: Nutritional and healthy value of chemical constituents obtained from Patagonian squid (Doryteuthis gahi) by-products captured at different seasons.

Autor(es): Aubourg, S. P.*, Trigo, M., Prego, R., Cobelo-García, A., and Medina, I.

Fuente: Foods, 10: 2144.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: Employment of flake ice systems including natural preservative compounds for the quality enhancement of chilled seafood. A review.

Autor(es): Aubourg, S. P.

Fuente: Antioxidants, 10: 1499.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: Combined PEF, CO2 and HP application to chilled coho salmon and its effects on quality attributes under different rigor conditions.

Autor(es): Pérez-Won, M., Cepero-Betancourt, Y., Reyes-Parra, J. E., Palma-Acevedo, A., Tabilo-Munizaga, G., Roco, T., Aubourg, S. P., Lemus-Mondaca, R.

Fuente: Innovative Food Science and Emerging Technolgies 21: 102832.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: Inhibition of lipid damage in refrigerated salmon (Oncorhynchus kisutch) by a combined treatment of CO2 packaging and high-pressure processing.

Autor(es): Zhang, B., Pérez-Won, M., Tabilo-Munizaga, G. and Aubourg, S. P.

Fuente: International Journal of Food Science and Technology 56: 5968-5976.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: Optimisation of healthy-lipid content and oxidative stability during oil extraction from squid (Illex argentinus) viscera by green processing.

Autor(es): Rodríguez, A., Trigo, M., Aubourg, S. P.* and Medina, I.

Fuente: Marine Drugs 19: 616.

DOI:

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: The Effects of the Combination of Buckwheat D-Fagomine and Fish Omega-3 Fatty Acids on Oxidative Stress and Related Risk Factors in Pre-Obese Rats.

Autor(es): Miralles-Pérez, B.; Nogués, M.R.; Sánchez-Martos, V.; Taltavull, N.; Méndez, L.; Medina, I.; Ramos-Romero, S.; Torres, J.L.; Romeu, M.

Fuente: Foods, 10-2, 332.

DOI: DOI 10.3390/foods10020332.

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto:


Título: Effects of a Fish Oil Rich in Docosahexaenoic Acid on Cardiometabolic Risk Factors and Oxidative Stress in Healthy Rats.

Autor(es): Miralles-Pérez, B.; Mendez, L.,  Nogués, M.R.; Sánchez-Martos, V.; Fortuno-Mar, A., Ramos-Romero, S.; Hereu, M , Medina, I.; Romeu, M.

Fuente: MARINE DRUGS 19-10, 555.

DOI: DOI10.3390/md19100555

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto: 4.35.


Título: Fish Oil Improves Pathway-oriented Profiling of Lipid Mediators for Maintaining Metabolic Homeostasis in Adipose Tissue of Prediabetic Rats. Front. Immunol. – Cytokines and Soluble Mediators in Immunity.

Autor(es): Dasilva G, Lois S, Méndez L., Miralles-Pérez B, Romeu M, Ramos-Romero S, Torres J.L, Medina I.

Fuente: Front. Immunol., 12: 608875.

DOI: https://doi.org/10.3389/fimmu.2021.608875.

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto: 7.561.


Título: Polyphenols and fish oils for improving metabolic health: A revision of the recent evidence for their combined nutraceutical effects.

Autor(es): Lucía Méndez, Isabel Medina.

Fuente: Molecules, 26 (9), 2438.

DOI: DOI10.3390/molecules26092438

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto: 4.412.


Título: Microalgal lipid extracts have potential to modulate the inflammatory response: a critical review.

Autor(es): Tiago Conde, Ioannis Zabetakis, Alexandros Tsoupras, Isabel Medina, Margarida Costa, Joana Silva, Bruno Neves, Pedro Domingues, M. Rosário Domingues.

Fuente: International Journal of Molecular Sciences, 22 (18), 9825.

DOI: DOI10.3390/ijms22189825.

Fecha de publicación: 2021.

Índice de impacto: 5.924.


Título: Characterization of the jumbo squid (Dosidicus gigas) skin by-product by shotgun proteomics and protein-based bioinformatics.

Autor(es): Carrera, M.*, Ezquerra-Brauer, J. M. and Aubourg, S.

Fuente: Marine Drugs 18, 31.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: Changes on enzymatic activity and on sarcoplasmic and myofibrillar proteins of frozen-stored hake (Merluccius merluccius) pre-treated by high-pressure.

Autor(es): Fidalgo, L., Saraiva, J. A.*, Aubourg, S. P., Vázquez, M.

Fuente: International Journal of Food Science and Technology 55: 2041-2048.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: Effect of prior chilling period and alga-extract packaging on the quality of a canned underutilised fish species.

Autor(es): Aubourg, S. P.*, Trigo, M., Martínez, B. and Rodríguez, A.

Fuente: Foods, 9: 1333.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: Chemical composition and nutritional value of different seaweeds from the west Algerian coast.

Autor(es): Oucif, H., Benaissa, M., Ali Mehidi, S., Prego, R., Aubourg, S. P.

Fuente: Journal of Aquatic Food Product Technology, 29: 90-104.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: Antioxidant effect of an aqueous extract of alga Cystosiera stricta during the frozen storage of Atlantic Chub mackerel (Scomber colias).

Autor(es): Oucif, H., Ali Mehidi, S., Aubourg, S. P.*, Abi-Ayad, S. M.

Fuente: Bulgarian Chemical Communications, Special Issue D, 52: 227-233.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: Combined treatments of high hydrostatic pressure and CO2 in coho salmon (Oncorhynchus kisutch): Effects on enzyme inactivation, physicochemical properties, and microbial shelf life.

Autor(es): Pérez-Won, M.*, Lemus-Mondaca, R., Herrera-Lavados, C., Reyes, J. E., Roco, T., Palma-Acevedo, A., Tabilo-Munizaga, G., Aubourg, S. P.

Fuente: Foods, 9, 273.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: Quality increase of refrigerated fish by employment of a gelatine biofilm including a protein hydrolysate obtained from alga Fucus spiralis.

Autor(es): Castro-Enríquez, D. D., Miranda, J. M., Barros-Velázquez, J. and Aubourg, S. P.

Fuente: Bulgarian Chemical Communications, Special Issue D, 52: 234-239.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: Comparative effect of a previous 150-MPa treatmenmt on the quality loss of frozen hake stored at different temperautres.

Autor(es): Carrera, M., Fidalgo, L., Vázquez, M., Saraiva, J. A. and Aubourg, S. P.

Fuente: Journal of the Science of Food and Agriculture, 100: 4245-4251.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: Quality enhancement of refrigerated hake muscle by active packaging with a protein concentrate from Spirulina platensis.

Autor(es): Stejskal., N., Miranda, J. M., Martucci, J. F., Ruseckaite, R. A., Barros-Velázquez, J. and Aubourg, S. P.

Fuente: Food and Bioprocess Technology, 13: 1110-1118.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: Label-free based proteomics analysis of protein changes in frozen whiteleg shrimp (Litopenaeus vannamei) pre soaked with sodium trimetaphosphate.

Autor(es): Zhang, B.*, Mao, J., Yao, H. and Aubourg, S. P.

Fuente: Food Research International, 137: 109455.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: Biochemical composition and energy strategy along the reproductive cycle of female Octopus vulgaris in Galician waters (NW Spain).

Autor(es): Sieiro, Mª P., Otero, J. and Aubourg, S. P.

Fuente: Frontiers in Physiology 11: Article 760.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: The effect of gelatine packaging film containing a Spirulina platensis protein concentrate on Atlantic mackerel shelf life.

Autor(es): Stejskal., N., Miranda, J. M., Martucci, J. F., Ruseckaite, R. A., Aubourg, S. P. and Barros-Velázquez, J.

Fuente: Molecules, 25: 3209.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: EPA/DHA concentrate by urea complexation decreases hyperinsulinemia and increases Plin5 in the liver of mice fed a high-fat diet.

Autor(es): Espinosa, A., Ross, A., Dovale-Rosabal, G., Pino-de la Fuente, F., Uribe-Oporto, E., Sacristán, C., Ruiz, P., Valenzuela, R., Romero, N., Aubourg, S. P. and Rodriguez, A

Fuente: Molecules, 25: 3289.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: Effect of drying methods on bioactive compounds, nutritional, antioxidant, and antidiabetic potential of brown alga Durvillaea antarctica.

Autor(es): Uribe, E., Pardo-Orellana, C. M., Vega-Gálvez, A., Ah-Hen, K.*, Pastén, A., García, V., Aubourg, S. P.

Fuente: Drying Technology, 38: 1915-1928.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: Macroelements and trace elements content in brine-canned mackerel (Scomber colias) subjected to high-pressure processing and frozen storage.

Autor(es): Prego, R., Vázquez, M., Cobelo-García, A., and Aubourg, S. P.

Fuente: Foods, 9: 1868.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto:


Título: Proteomic insights into the biology of the most important foodborne parasites in Europe.

Autor(es): Robert Stryiński*, Elżbieta Łopieńska-Biernat, Mónica Carrera.

Fuente: Foods, 9(10), 1403.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto: 4.350.


Título: Proteomics-based methodologies for the detection and quantification of seafood allergens.

Autor(es): Mónica Carrera, Manuel Pazos, María Gasset.

Fuente: Foods, 9(1134), 1-14.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto: 4.350


Título: Proteomic Strategies to Evaluate the Impact of Farming Conditions on Food Quality and Safety in Aquaculture Products.

Autor(es): Mónica Carrera*, Carmen Piñeiro, Iciar Martinez.

Fuente: Foods, 9(1050), 1-17.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto: 4.350.


Título: Protein signatures to trace seafood contamination and processing.

Autor(es): Iciar Martinez, Isabel Sanchez-Alonso, Carmen Piñeiro, Mercedes Careche, Mónica Carrera.

Fuente: Foods, 9(1751), 1-25.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto: 4.350.


Título: Staphylococcus aureus exotoxins and their detection in dairy industry and mastitis.

Autor(es): Ana G. Abril, Tomás G. Villa, Jorge Barros-Velázquez, Benito Cañas, Ángeles Sánchez-Pérez, Pilar Calo-Mata, Mónica Carrera.

Fuente: Toxins, 12 (537), 1-18.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto: 4.546.


Título: Comparative Proteomics Analysis of Anisakis simplex s.s. – Evaluation of the Response of Invasive Larvae to Ivermectin.

Autor(es): Iwona Polak, Elzbieta Lopienska-Biernat, Robert Stryinski, Jesús Mateos, Mónica Carrera.

Fuente: Genes, 11 (710), 1-16.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto: 4.096.


Título: Characterization of bacteriophage peptides of pathogenic Streptococcus by LC-ESI-MS/MS: bacteriophage phylogenomics and their relationship to their host.

Autor(es): Ana González Abril, Mónica Carrera*, Karola Böhme, Jorge Barros-Velázquez, Benito Cañas, José Luis Rodríguez Rama, Tomás González Villa, Pilar Calo-Mata.

Fuente: Frontiers in Microbiology, 11 (1241), 1-15.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto: 5.640.


Título: Serum proteomics of active tuberculosis patients and contacts reveals unique processes activated during Mycobacterium tuberculosis infection.

Autor(es): Jesús Mateos*, Olivia Estévez, África González-Fernández, Luis Anibarro, Ángeles Pallares, Rajko Reljic, Tufaria Mussá, Cremildo Gomes Maueia, Artur Nguilichane, José M. Gallardo, Isabel Medina, Mónica Carrera.

Fuente: Scientific Reports, 10, 3844.

DOI: DOI:10.1038/s41598-020-60753-5.

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto: 4.380.


Título: Proteomic characterization of antibiotic resistance, and production of antimicrobial and virulence factors, in Streptococcus species associated with bovine mastitis. Could enzybiotics represent novel therapeutic agents againt these pathogens?.

Autor(es): Ana G. Abril, Mónica Carrera, Karola Böhme, Jorge Barros-Velázquez, JL. R. Rama, Pilar Calo-Mata, Angeles Sánchez-Pérez, Tomás G. Villa.

Fuente: Antibiotics, 9(6), 302.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto: 4.639.


Título: Modulation of the Liver Protein Carbonylome by the Combined Effect of Marine Omega-3 PUFAs and Grape Polyphenols Supplementation in Rats Fed an Obesogenic High Fat and High Sucrose Diet.

Autor(es): Mendez, L.; Munoz, S; Miralles-Perez, B.; Nogues, MR.; Ramos-Romero, S.; Torres, JL.

Fuente: MARINE DRUGS, 18 (1), 34.

DOI: DOI: 10.3390/md18010034

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto: 4.379.


Título: Effects of Fish Oil and Grape Seed Extract Combination on Hepatic Endogenous Antioxidants and Bioactive Lipids in Diet-Induced Early Stages of Insulin Resistance in Rats.

Autor(es): Taltavull, N.; Miralles-Pérez, B.; Nogués, M.R.; Ramos-Romero, S.; Méndez, L.; Medina, I.; Torres, J.L.; Romeu, M.

Fuente: Mar. Drugs, 18, 318.

DOI:

Fecha de publicación: 2020.

Índice de impacto: 4.073.


Título: Lipidomic methodologies for biomarkers in nutritional research: w3 and w6 lipid mediators.

Autor(es): Dasilva, G. and Medina, I.

Fuente: Free Radical Biology & Medicine. Personal invitation for the special number: Redox lipidomics and adductomics – advanced analytical strategies to study oxidized lipids and lipid-protein adducts. 2019 Nov 20; 144:90-109.

DOI: 10.1016/j.freeradbiomed.2019.03.017.

Fecha de publicación: 2019-Mar-19 (Epub 2019 Mar 19).

Índice de impacto: 5.657.


Título: Non-targeted LC-MS/MS Assay for Screening Over 100 Lipid Mediators from ARA, EPA, and DHA in Biological Samples Based on Mass Spectral Fragmentations.

Autor(es): Dasilva, G., Muñoz, S., Lois, S. and Medina, I.

Fuente: Molecules, 2019, 24 (12), 2276.

DOI: https://doi.org/10.3390/molecules24122276.

Fecha de publicación: JUN 2 2019.

Índice de impacto: 3.06.


Título: Dietary intervention with essential oils affects flavor and protein stability of farmed rainbow trout.

Autor(es): Munise, H., Méndez, L., Santosa, C., Secci, G., Parisi, G., apellido Roberta, R. and Medina, I.

Fuente: Animal: An International Journal of Animal Bioscience. Volumen: 13 Número: 9 Páginas: 2080-2091.

DOI: 10.1017/S1751731119000016.

Fecha de publicación: SEP 2019.

Índice de impacto: 2.026.


Título:. Isotope dilution LC-MS/MS method for glycine betaine in Manila clam (Tapes philippinarum).

Autor(es): Farabegoli, F., Zironi, E., Gazzotti T., Badiani, A., Medina, I. and Pagliuca, G.

Fuente: FOOD ANALYTICAL METHODS. Volumen: 12 Número: 6 Páginas: 1448-1455.

DOI: 10.1007/s12161-019-01469-9.

Fecha de publicación: JUN 2019.

Índice de impacto: 2.413.


Título: The Buckwheat Iminosugar d-Fagomine Attenuates Sucrose-Induced Steatosis and Hypertension in Rats.

Autor(es): Ramos-Romero, S., Hereu, M., Atienza, L., Amezqueta, S., Casas, J., Muñoz, S., Medina, I., Miralles-Pérez, B., Romeu, M., and Torres, J. L.

Fuente: MOLECULAR NUTRITION & FOOD RESEARCH Páginas: e1900564.

DOI:. DOI:10.1002/mnfr.201900564.

Fecha de publicación: 2019-Oct-28.

Índice de impacto: 4.653.


Título: Combined Buckwheat d-Fagomine and Fish Omega-3 PUFAs Stabilize the Populations of Gut Prevotella and Bacteroides While Reducing Weight Gain in Rats.

Autor(es): Hereu, M., Ramos-Romero, S.,Marin-Valls, R., Amezqueta, S., Miralles-Pérez, B., Romeu, M., Méndez, L., Medina, I. and Torres, J. L.

Fuente: NUTRIENTS Volumen:11 Número:11.

DOI:. 10.3390/nu11112606.

Fecha de publicación: 2019 Oct 31.

Índice de impacto: 4.171.


Título: Effects of combined D-fagomine and omega-3 PUFAs on gut microbiota subpopulations and diabetes risk factors in rats fed a high-fat diet.

Autor(es): Hereu, M., Ramos-Romero, S., Busquets, C., Atienza, L., Amezqueta, S., Miralles-Pérez, B., Nogués, M. R., Méndez, L., Medina, I. and Torres, J. L.

Fuente: SCIENTIFIC REPORTS. Volumen: 9, Número de artículo: 16628.

DOI: 10.1038/s41598-019-52678-5.

Fecha de publicación: NOV 12 2019.

Índice de impacto: 4.011.


Título: Effect of drying methods on bioactive compounds, nutritional, antioxidant, and antidiabetic potential of brown alga Durvillaea Antarctica.

Autor(es): Uribe, E., Pardo-Orellana, C. M., Vega-Gálvez, A., Ah-Hen, K. S., Pasten, A., Garcia, V. and Aubourg, S. P.

Fuente: DRYING TECHNOLOGY OCT 2019.

DOI: 10.1080/07373937.2019.1679830.

Fecha de publicación: 2019.

Índice de impacto: 2.307.


Título: Quality of Fresh Atlantic Salmon (Salmo salar) Under Hyperbaric Storage at Low Temperature by Evaluation of Microbial and Physicochemical Quality Indicators.

Autor(es): Fidalgo, L. G., Castro, R., Trigo, M., Aubourg, S. P., Delgadillo, I., Saraiva, J. A.

Fuente: FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY. Volumen: 12 Número: 11 Páginas: 1895-1906.

DOI:. 10.1007/s11947-019-02346-3.

Fecha de publicación: NOV 2019.

Índice de impacto: 3.032.


Título: Preservative Effect of Algae Extracts on Lipid Composition and Rancidity Development in Brine-Canned Atlantic Chub Mackerel (Scomber colias).

Autor(es): Barbosa, R. G., Trigo, M., Campos, C. A. and Aubourg, S. P.

Fuente: EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY. Volumen: 121 Número: 8. Número de artículo: 190012.

DOI: 10.1002/ejlt.201900129.

Fecha de publicación: 2019.

Índice de impacto: 1.852.


Título: Concentration of EPA and DHA from Refined Salmon Oil by Optimizing the Urea-Fatty Acid Adduction Reaction Conditions Using Response Surface Methodology.

Autor(es): Dovale-Rosabal, G., Rodriguez, A., Contreras, E., Ortiz-Viedma, J., Muñoz, M., Trigo, M., Aubourg, S. P. and Espinosa, A.

Fuente: MOLECULES. Volumen: 24 Número: 9. Número de artículo: 1642.

DOI:. 10.3390/molecules24091642.

Fecha de publicación: MAY 1 2019.

Índice de impacto: 3.06.


Título: Recent trends for the employment of jumbo squid (Dosidicus gigas) by-products as a source of bioactive compounds with nutritional, functional and preservative applications: a review.

Autor(es): Ezquerra-Brauer, J. M. and Aubourg, S. P.

Fuente:. INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY. Volumen: 54 Número: 4 Páginas: 987-998.

DOI:. 10.1111/ijfs.14067.

Fecha de publicación: 2019.

Índice de impacto: 2.281


Título: RNA-seq coupled to proteomic analysis reveals high sperm proteome variation between two closely related marine mussel species.

Autor(es): Romero, M. R., Perez-Figueroa, A. Carrera, M., Swanson, W. J., Skibinski, D. O. F. and Diz, A. P.

Fuente: JOURNAL OF PROTEOMICS Volumen: 192 Páginas: 169-187.

DOI: 10.1016/j.jprot.2018.08.020.

Fecha de publicación: FEB 10 2019.

Índice de impacto: 3.537.


Título: Reconstruction of fish allergenicity from the content and structural traits of the component beta-parvalbumin isoforms.

Autor(es): Pérez-Tavarez, R., Carrera, M., Pedrosa, M., Quirce, S., Rodríguez-Pérez, R. and Gasset, M.

Fuente. SCIENTIFIC REPORTS Volumen: 9. Número de artículo: 16298.

DOI: 10.1038/s41598-019-52801-6.

Fecha de publicación: NOV 8 2019.

Índice de impacto: 4.011.


Título: Molecular characterization of B-cell epitopes for the major fish allergen, parvalbumin, by shotgun proteomics, protein-based bioinformatics and IgE-reactive approaches.

Autor(es): Carrera, M., González-Fernández, Á., Magadan, S., Mateos, J., Pedros, L., Medina, I. and Gallardo, J. M.

Fuente: JOURNAL OF PROTEOMICS Volumen:200 Páginas:123-133

DOI: 10.1016/j.jprot.2019.04.005.

Fecha de publicación: MAY 30 2019.

Índice de impacto: 3.537.


Título: High-resolution quantitative proteomics applied to the study of the specific protein signature in the sputum and saliva of active tuberculosis patients and their infected and uninfected contacts.

Autor(es): Mateos, J., Estévez, O., González-Fernández, A., Anibarro, L., Pallares, A., Reljic, R., Gallardo, J. M., Medina, I. and Carrera, M.

Fuente: JOURNAL OF PROTEOMICS Volumen: 195 Páginas: 41-52

DOI: 10.1016/j.jprot.2019.01.010.

Fecha de publicación: MAR 20 2019.

Índice de impacto: 3.537.


Título: Proteome profiling of L3 and L4 Anisakis simplex development stages by TMT-based quantitative proteomics.

Autor(es): Stryinski, R., Mateos, J., Pascual, S., González, Á. F., Gallardo, J. M., Lopienska-Biernat, E., Medina, I. and Carrera, M.

Fuente: JOURNAL OF PROTEOMICS Volumen: 201 Páginas: 1-11.

DOI:. 10.1016/j.jprot.2019.04.006.

Fecha de publicación: JUN 15 2019.

Índice de impacto: 3.537.


Título: Cytochrome c autocatalyzed carbonylation in the presence of hydrogen peroxide and cardiolipins,

Autor(es): Barayeu, U., Lange, M., Méndez, L., Arnhold, J., Shadyro, O. I., Fedorova, M. and Flemmig, J.

Fuente: JOURNAL OF BIOLOGICAL CHEMISTRY Volumen: 294 Número: 6 Páginas: 1816-1830

DOI: 10.1074/jbc.RA118.00411010.1016/j.jprot.2019.04.006.

Fecha de publicación: FEB 8 2019.

Índice de impacto: 4.106.


Título: Epitope mapping and characterization of 4-hydroxy-2-nonenal modified-human serum albumin using two different polyclonal antibodies.

Autor(es): Campos-Pinto, I., Mendez, L., Schouten, J., Wilkins, J., Fedorova, M., Pitt, A. R., Davis, P. and Spickett, C. M.

Fuente: FREE RADICAL BIOLOGY AND MEDICINE Volumen: 144 Páginas: 234-244.

DOI: 10.1016/j.freeradbiomed.2019.05.008.

Fecha de publicación: NOV 20 2019.

Índice de impacto: 5.657.

Aubourg, S. P. 2018. Impact of high-pressure processing on chemical constituents and nutritional properties in aquatic foods: a review. International Journal of Food Science and Technology, 53 (4): 873-891. DOI: 10.1111/ijfs.13693


Barbosa, R. G., Trigo, M., Dovale, G., Rodríguez, A., Aubourg, S. P. 2018. Antioxidant and antimicrobial behaviour of alga Gracilaria gracilis extracts during hake (Merluccius merluccius) chilled storage. Bulgarian Chemical Communications, 50 (S): 118-124.


Barbosa, R.G., Gonzaga, L. V., Lodetti, E., Olivo, G., Costa, A. C. O., Aubourg, S. P. and Fett, R. 2018. Biogenic amines assessment during different stages of the canning process of skipjack tuna (Katsuwonus pelamis). International Journal of Food Science and Technology, 53 (5): 1236-1245. DOI: 10.1111/ijfs.13703


Barbosa, R. G., Trigo, M., Fett, R., Aubourg, S .P. 2018. Impact of a packing medium with alga Bifurcaria bifurcata extract on canned Atlantic mackerel (Scomber scombrus) quality. Journal of the Science of Food and Agriculture, 98 (9): 3462-3467. DOI: 10.1002/jsfa.8861


Barbosa, R. G. Trigo, M., Prego, R, Fett, R. and Aubourg, S. P. 2018. The chemical composition of different edible locations (central and edge muscles) of flat fish (Lepidorhombus whiffiagonis). International Journal of Food Science and Technology, 53 (2): 271-281. DOI: 10.1111/ijfs.13583


Bianchi, F., Riboni, N., Termopoli, V., Méndez, L., Medina, I., Ilag, L., Cappiello, A. and Carrera, M. 2018. MS-Based Analytical Techniques: Advances in Spray-Based Methods and EI-LC-MS Applications. Journal of Analytical Methods in Chemistry: 1308167. DOI: 10.1155/2018/1308167


Carrera, M., Cañas, B. and Gallardo, J. M. 2018. Advanced Proteomics and Systems Biology Applied to Study Food Allergy. Current Opinion in Food Science, 22: 9-16. DOI: 10.1016/j.cofs.2017.12.001


Carrera, M., Fidalgo, L. G., Saraiva, J. A. and Aubourg, S. P. 2018. Effects of High-Pressure on the Muscle Proteome of Hake by Bottom-Up Proteomics. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 66 (17): 4559-4570. DOI: 10.1021/acs.jafc.8b00635


Dasilva, G., Boller, M., Medina, I. and Storch, J. 2018. Relative levels of dietary EPA and DHA impact gastric oxidation and essential fatty acid uptake. Journal of Nutritional Biochemistry, 55: 68-75. DOI: 10.1016/j.jnutbio.2017.11.007


Ezquerra-Brauer, J. M., Trigo, M., Torres-Arreola, W. and Aubourg S. P. 2018. Preservative effect of jumbo squid (Dosidicus gigas) skin extract as glazing material during the frozen storage of Atlantic Chub mackerel (Scomber colias). Bulgarian Chemical Communications, 50 (S): 131-137.


Lemus-Mondaca, R., Leiva-Portilla, D., Pérez-Won, M., Tabilo-Munizaga, G., Aubourg, S. P. 2018. Effects of High Pressure Treatment on Physicochemical Quality of Pre- and Post-Rigor Palm Ruff (Seriolella Violacea) Fillets. Journal of Aquatic Food Product Technology 27 (3): 379-393. 10.1080/10498850.2018.1437582


Mancini, S., Medina, I., Iaconisi, V., Gai, F., Basto, A. and Parisi, G. 2018. Impact of black soldier fly larvae meal on the chemical and nutritional characteristics of rainbow trout fillets. Animal, 12 (8): 1672-1681. DOI: 10.1017/S1751731117003421


Mateos, J., González-Fernández, A., Anibarro, L., Pallarés, A., Reljic, R., Gallardo, J. M., Medina, I. and Carrera, M. 2018. High-resolution quantitative proteomics applied to the discovery of biomarkers of innate immune response in tuberculosis. European Respiratory Journal, 52 (62): PA4728-. DOI: 10.1183/13993003.congress-2018.


Miranda, J. M., Carrera, M., Barros-Velázquez, J. and Aubourg, S. P. 2018. Impact of previous active dipping in Fucus spiralis extract on the quality enhancement of chilled lean fish. Food Control, 90: 407-414. DOI: 10.1016/j.foodcont.2018.03.020


Miranda, J. M., Carrera, M., Pastén, A., Vega-Gálvez, A., Barros-Velázquez, J. and Aubourg, S. P. 2018. The impact of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) ethanolic extracts in the icing medium on quality loss of Atlantic chub mackerel (Scomber colias) under chilling storage. European Journal of Lipid Science and Technology: 1800280. DOI: 10.1002/ejlt.201800280


Miranda, J. M., Trigo, M., Barros-Velázquez, J. and Aubourg, S. P. 2018. Quality Enhancement of Chilled Lean Fish by Previous Active Dipping in Bifurcaria bifurcata Alga Extract. Food and Bioprocess Technology, 11 (9): 1662-1673. DOI: 10.1007/s11947-018-2131-4


Molinar-Toribio, E., Fuguet, E., Ramos-Romero, S., Taltavull, N., Méndez, L., Nogués, M. R., Medina, I., Torres, J. L. and Pérez-Jiménez, J. 2018. A high-fat high-sucrose diet affects the long-term metabolic fate of grape proanthocyanidins in rats. European Journal of Nutrition, 57 (1): 339-349. DOI: 10.1007/s00394-016-1323-9


Oucif, H., Miranda, J. M., Mehidi, S. A., Abi-Ayad, S. M. E. A., Barros-Velázquez, J. and Aubourg, S. P. 2018. Effectiveness of a combined ethanol and aqueous extract of alga Cystoseira compressa for the quality enhancement of a chilled fatty fish species. European Food Research and Technology, 244 (2): 291-299. DOI: 10.1007/s00217-017-2955-6


Pando, M. E., Rodríguez, A., Galdames, A., Berríos, M. M., Rivera, M., Romero, N., Valenzuela, M. A., Ortiz, J. and Aubourg, S. P. 2018. Maximization of the docosahexaenoic and eicosapentaenoic acids content in concentrates obtained from a by-product of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) processing. European Food Research and Technology, 244 (5): 937-948. DOI: 10.1007/s00217-017-3013-0


Pita-Calvo, C., Guerra-Rodríguez, E., Saraiva, J. A., Aubourg, S. P. and Vázquez, M. 2018. Effect of high-pressure processing pretreatment on the physical properties and colour assessment of frozen European hake (Merluccius merluccius) during long term storage. Food Research International, 112: 233-240. DOI: 10.1016/j.foodres.2018.06.042


Pita-Calvo, C., Guerra-Rodríguez, E., Saraiva, J. A., Aubourg, S .P. and Vázquez, M. 2018. High-pressure processing before freezing and frozen storage of European hake (Merluccius merluccius): Effect on mechanical properties and visual appearance. European Food Research and Technology, 244 (3): 423-431. DOI: 10.1007/s00217-017-2969-0


Ramos-Romero, S., Hereu, M., Atienza, L., Casas, J., Jáuregui, O., Amézqueta, S., Dasilva, G., Medina, I., Nogués, M. R., Romeu, M. and Torres, J. L. 2018. Mechanistically different effects of fat and sugar on insulin resistance, hypertension, and gut microbiota in rats. American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism, 314 (6): E552-E563. DOI: 10.1152/ajpendo.00323.2017


Muñoz, S., Méndez, L., Dasilva, G., Torres, J. L., Ramos-Romero, S., Romeu, M., Nogués, M. R. and Medina. 2018. Targeting hepatic protein carbonylation and oxidative stress occurring on diet-induced metabolic diseases through the supplementation with fish oils. Marine Drugs: 353. DOI: 10.3390/md16100353


Ramos-Romero, S., Hereu, M., Atienza, L., Casas, J., Taltavull, N., Romeu, M., Amézqueta, S., Dasilva, G., Medina, I. and Torres, J. L.. 2018. Functional effects of the buckwheat iminosugar D-fagomine on rats with diet-induced prediabetes. Molecular Nutrition and Food Research: 1800373. DOI: 10.1002/mnfr.201800373


Trigo, M., Rodríguez, A., Dovale, G., Pastén, A., Vega-Gálvez, A. and Aubourg, S. P. 2018. The effect of glazing based on saponin-free quinoa (Chenopodium quinoa) extract on the lipid quality of frozen fatty fish. LWT – Food Science and Tecnology 98: 231-236. DOI: 10.1016/j.lwt.2018.08.031


Vázquez, M., Fidalgo, L. G., Saraiva, J. A. and Aubourg, S. P. 2018. Preservative Effect of a Previous High-Pressure Treatment on the Chemical Changes Related to Quality Loss in Frozen Hake (Merluccius merluccius). Food and Bioprocess Technology, 11 (2): 293-304. DOI: 10.1007/s11947-017-2010-4